Tips om internationaal transport te organiseren

De Nederlandse maakindustrie bestaat uit veel bedrijven voor wie de Nederlandse markt niet meer voldoende is. Ook deze bedrijven gaan exporteren en dit vereist dus een internationaal transport, vaak buiten de EU. Maar hoe pak je dit aan?

Lees hier onze tips om uw internationaal transport goed te organiseren of boek direct uw zending door op onderstaande knop "Boek nu" te klikken..

Boek nu

Tips over het internationaal versturen
Als Nederland je belangrijkste markt is, dan is het verzenden van producten niet heel erg moeilijk. Maar als je bijvoorbeeld internationaal gaat met je bedrijf, dan krijg je in eens met veel vaak onbekende regels te maken. Graag delen wij onze kennis met u en geven u al vast 5 tips.

Tip 1: Optimaal verpakken
Of je nu een complete machine of een boek moet versturen, zorg er altijd voor dat het optimaal verpakt is. Zeker bij een complexer product als een machine, moet je hier in de ontwerpfase al rekening mee houden. Want een machine ontmantelen en opbouwen kost arbeid en dus geld. Maar als de complete machine wordt vervoerd kan het transport bijvoorbeeld vijf keer duurder worden. Zoek daarom naar die balans. Vuist regel is dat je het volume klein houd en het gewicht laag. Zo kun je zorgen dat je product precies onder een bepaalde grens blijft.
Lees hier meer over verpakken en de grenzen.

Tip 2: Ken de regelgeving van internationaal transport
De kosten voor de verzending uitrekenen gaat met een Collibox account heel eenvoudig. Maar houd er rekening mee dat het aanzienlijk scheelt of je een groot pakket per schip of per vliegtuig laat vervoeren. Ook hier geldt de balans tussen de meerprijs en de opbrengst als je pakket snel wordt geleverd. Maar belangrijker nog is de regelgeving van het land van bestemming. Internationaal transport gaat vooral mis als je niet voldoende bent voorbereid. Buiten de EU moet er vrijwel altijd een uit- en in-klaring plaatsvinden bij de Douane en soms gelden er import of export restricties. Degene die de goederen verzend is altijd verantwoordelijk voor de juiste verpakking en de benodigde douane papieren. Maakt u zich geen zorgen, boekt u via Collibox een internationaal transport dan sturen wij u altijd een voor ingevuld exemplaar voor de douane aan u per email welke u dan alleen maar hoeft aan te vullen en terug te sturen.
Lees hier meer over internationale regelgeving

Tip 3: Wie is verantwoordelijk voor wat?

Standaard worden alle transporten conform de algemene vervoers condities uitgevoerd ook wel AVC (algemene vervoers condities binnen Nederland.) of CMR voor het transport buiten Nederland. genoemd. In deze condities staan alle zaken omschreven welke wettelijk geregeld zijn omtrent het eisen en plichten van uit te voeren transport. Dus ook uw de eisen welke aan u gesteld wordt als verzender van de goederen. Maar denk ook aan de manier van verschepen zoals FOB of DDP. Dit bepaald namelijk tot wanneer jij betaald en wanneer de ontvanger gaat betalen en wie tot welk deel van de reis verantwoordelijk is voor wat.
Lees hier meer over vervoers condities

Tip 4: Maak de papieren in orde

 • Controleer de door ons mee geleverde Paklijst met afmetingen en gewichten goed

 • Plak de mee geleverde "handel with care" labels op verpakking

 • Voeg 3 kopien van de door ons aangeleverde Commerciële factuur t.b.v. de invoerrechten en douane in separate enveloppe op de verpakking

 • Zorg dat all gegevens van de geadresseerde in land van bestemming kloppen en de douane ontvanger kan bellen

 • Regel een LC-document (Letter of Credit) bij de bank wanneer het gaat om zeer waardevolle goederen.
  ( De Letter of Credit is een verplichting van de bank van de koper om aan de exporteur een bepaald bedrag op een van te voren afgesproken moment te betalen, bijvoorbeeld bij aankomst in haven van Rotterdam of moment aankomst bij ontvanger)

Tip 5: Kies de juiste transporteur

Voor verzender is het niet meer dan logisch dat je op zoek gaat naar de goedkoopste transporteur, maar dat blijkt niet altijd de beste oplossing te zijn. Met een Collibox account kunt ook oordelen op kwaliteit door de ervaringen van andere gebruikers lezen. Bij internationaal transport geldt dit ook alleen gaat het niet alleen om prijs en leverbetrouwbaarheid. Bij internationaal transport zijn er vaak extra kosten verstopt. Collibox bied u altijd een allin prijs, maar kunnen niet om eventuele douane kosten heen want die bepaald de douane op het moment van invoer/uitvoer.
Kosten welke je kunt verwachten bij internationaal transport zijn o.a.:

 • Fee voor de verzending agent

 • Invoerrechten en BTW.

 • Handling kosten op douane en agent

 • Document kosten voor douane en agent

 • Voor transport, Lucht- of Zee-vracht kosten, na transport

 • palletverpakking

  Bent u klaar om uw transport online to organiseren?

  Meer dan 3000 gebruikers gingen u voor

  Boek uw pallet transport nu